13/5/18

Ένας μελισσοκόμος στο σχολείο μας


Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος υποδεχτήκαμε στο σχολείο έναν μελισσοκόμο.
Ο Γιάννης Κούβελος ασχολείται με τη μελισσοκομία και βασιλοτροφία σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Ερχόμενος με χαρά στο σχολείο να μας μιλήσει για ένα από τα σπουδαιότερα έντομα, τη μέλισσα, μας έφερε και τον εξοπλισμό του.



Αρχικά, παρακολουθήσαμε ένα σχετικό βίντεο για το θαυμαστό κόσμο των μελισσών και τη σπουδαιότητά τους.



Το βίντεο αυτό ήταν η αφορμή να διεγείρει την περιέργεια των μαθητών και να προκαλέσει πλήθος ερωτήσεων. Μέσα από εικόνες, απάντησε στις ερωτήσεις τους και τους παρουσίασε περισσότερες πληροφορίες που δεν γνώριζαν.

Αρκετές εικόνες αντλήθηκαν από το εξαιρετικό βιβλίο "Μέλισσες" του Piotr Socha και Wojciech Grajkowski, το οποίο εντυπωσίασε τα παιδιά και ξεφύλλισαν με ενδιαφέρον.



Μαζί του, ο Γιάννης, μας έφερε να δοκιμάσουμε πολλών ειδών μέλια, γύρη και κερήθρα, από την οποία φάγαμε απ'ευθείας το μέλι. 

Στη συνέχεια, βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε ένα παιχνίδι. Τα παιδιά έγιναν μέλισσες και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Δίπλα από κάθε ομάδα υπήρχε ένα κουτί-λουλούδι και μέσα σε αυτό δύο μπολ με μπαλάκια-γύρη και ποτηράκια σιρόπι-νέκταρ. 


Ένα μέλος της ομάδας στεκόταν σε ένα άλλο σημείο του γηπέδου. Με την έναρξη του παιχνιδιού, ο πρώτος από τη σειρά έμπαινε μέσα στο λουλούδι και έπαιρνε γύρη ή νέκταρ και το πήγαινε τρέχοντας στο συμπαίκτη του που βρισκόταν στη μέση της διαδρομής. 

Εκείνος έφευγε και τοποθετούσε τη γύρη ή το νέκταρ σε ένα κουτί. Ύστερα, επέστρεφε στο τέλος της γραμμής, για να φύγει ο επόμενος συμπαίκτης και να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. 


Η ομάδα που τοποθετούσε πρώτη τη γύρη και το νέκταρ στο κουτί, κέρδιζε.


Στο τέλος, έγιναν μικροί δημοσιογράφοι και πήραν συνέντευξη από το Γιάννη, με ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα, με σκοπό να μπει στην εφημερίδα τους.

Ευχαριστούμε πολύ το Γιάννη Κούβελο για την υπέροχη και ενδιαφέρουσα δράση.