21/10/17

Ο κήπος του σχολείου μας


Την Κυριακή 15/10/2017 οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συγκεντρωθήκαμε για να έναν σκοπό.
Να φτιάξουμε το σχολικό μας κήπο που θέλαμε πολύ καιρό. Μαζί μας ήταν ένας φίλος του σχολείου, ο Σπύρος Πατρελάκης, ο οποίος, ως ειδικός, μας βοήθησε στη δημιουργία του.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας έφερε τις προηγούμενες μέρες χώμα και παλέτες. Οι γονείς και τα παιδιά έφεραν τα εργαλεία τους και μαζί με τους εκπαιδευτικούς τα φυτά. Επίσης, το ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) μας πρόσφερε μερικά βότανα.



Ξεκινήσαμε όλοι μαζί, λοιπόν, δίνοντας μορφή στο χώμα, μετατρέποντάς το σε ένα μεγάλο σαλιγκάρι.



Βρήκαμε και διάφορους ζωντανούς οργανισμούς, τους οποίους προστατέψαμε και τοποθετήσαμε σε ένα άλλο οικοσύστημα.


Ύστερα, τα παιδιά μέτρησαν αποστάσεις και τοποθέτησαν ξυλάκια για να βρίσκουν τις θέσεις των φυτών.


Ένας μπαμπάς μας στολίζει τον πετρόκηπο - βοτανόκηπο. Εκεί φυτέψαμε δεντρολίβανο, θυμάρι και μυρτιές.


Στη συνέχεια, φυτέψαμε τα λαχανικά μας. Η ποικιλία ήταν μεγάλη. Μαρούλια, κρεμμύδια, ρόκα, σπανάκι, κουνουπίδια, μπρόκολα και αντίδια. 



Στην κορυφή του σαλιγκαρόκηπου μας βάλαμε τη λεβάντα, ένα από τα ομορφότερα αρωματικά φυτά.


Στο τελείωμα και για να ξεκουραστούμε, οι γονείς του σχολείου ανέλαβαν να ψήσουν σουβλάκια και να μας κεράσουν αναψυκτικά.

Τις επόμενες ημέρες στο σχολείο συνεχίσαμε τις εργασίες μας. Τα παιδιά, αρχικά, έφτιαξαν την ταμπέλα του κήπου.


Έπειτα, έγραψαν τα ονόματα των λαχανικών και των βοτάνων σε ξυλάκια και τα τοποθέτησαν στον κήπο, ώστε να γνωρίζουμε την θέση του καθενός.



Ένας μπαμπάς μας έφερε και τοποθέτησε το λάστιχο ποτίσματος, για να προσέχουμε την ποσότητα νερού που θα ποτίζουμε τον κήπο μας.  


Η διαδικασία δεν έχει ακόμα βέβαια τελειώσει. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πλέον μια καθημερινή μας φροντίδα, είμαστε σε αναμονή για να φτιαχτεί και ο κάδος από παλέτες που θα κάνουμε κομποστοποίηση.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό, εμείς παίξαμε ένα παιχνίδι για να μάθουμε πως γίνεται η κομποστοποίηση και τι πετάμε στον κάδο.



Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μαθαίνουμε τι αγαπάει να «τρώει» ο γαιοσκώληκας και ποιες τροφές θα μεταμορφώσει σε λίπασμα! Έφτιαξα στα παιδιά ένα μεγάλο ζάρι και καρτέλες με τροφές που γίνονται λίπασμα και με τροφές που δε γίνονται. Σχεδιάσαμε ένα μεγάλο σκουλήκι στο έδαφος με κιμωλία και βάλαμε σε κάθε κουτάκι τις καρτέλες. Έριχναν το ζάρι και πήγαιναν στο αντίστοιχο κουτάκι του αριθμού. Αν η καρτέλα είχε αυτό που "τρώει" ο γαιοσκώληκας, την έπαιρναν. Αν όχι, την άφηναν. Έτσι μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, είχαν κατανοήσει τη διαδικασία της κομποστοποιήσης. 



Αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα το ξαναπαίξουμε!!!

Ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατόλακκου, το ΜΑΙΧ, το Σπύρο Πατρελάκη και τους γονείς του σχολείου μας, για τη βοήθεια και την προσφορά τους για να φτιαχτεί αυτός ο πανέμορφος κήπος!!!