29/10/16

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ήταν για μας μια ξεχωριστή γιορτή.


Ξεκίνησε στην είσοδο του σχολείου με την παρουσίαση του πίνακα Γκερνίκα του Πικάσο από τα παιδιά. Ανέφεραν την ιστορία του πίνακα, την επεξεργασία που έκαναν λίγες μέρες πριν και την
αφορμή που πήραν για να φτιάξουν τις δικές τους ζωγραφιές για τον πόλεμο και την ειρήνη.


Στη συνέχεια προσκάλεσαν τους γονείς να εισέλθουν στο σχολείο και να δουν την έκθεση ζωγραφικής τους.

















Έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν οι μαθητές της Ε'-Στ΄ τάξης με θέμα "Πόλεμος, Φασισμός και Κατοχή". Για το ντοκιμαντέρ αυτό προετοίμασαν τις ερωτήσεις τους, βγήκαν στο χωριό, συνάντησαν κατοίκους, βιντεοσκόπησαν και συμμετείχαν στη διαδικασία του μοντάζ.
Δύο μαθητές ανέλαβαν να παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ, αρχικά αναφέροντας ιστορικά στοιχεία που βρήκαν για την 28η Οκτωβρίου 1940 και για την κατοχή. Ύστερα, εξήγησαν ότι ο λόγος που έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν για να μάθουν γεγονότα που δεν ήξεραν, να πουν την άποψή τους για τον πόλεμο και να στείλουν το δικό τους μήνυμα, γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά ακόμα και σήμερα.


Ακολούθησε το τραγούδι "Αρνιέμαι" από τους μαθητές, το οποίο διάλεξαν μόνοι τους να πουν.



Τέλος, οι μαθητές της Α'-Β' τάξης παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο "Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι". Αφορμή στάθηκε η ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

Τα παιδιά παίζουν ανέμελα πόλεμο.


Ξαφνικά βρίσκονται σε πραγματικό πόλεμο και από τη χαρά περνούν στο φόβο. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε εικόνες από τον πόλεμο του 1940.


Όταν βγαίνουν από αυτό το όνειρο, πετούν τα "όπλα" τους και παίρνουν μαρκαδόρους και ζωγραφίζουν στο λευκό χαρτί λέξεις και εικόνες για την ειρήνη. Παράλληλα, ακούγεται το τραγούδι "Εγώ λατρεύω την ειρήνη" από τον Κώστα Χατζή και μ'αυτό τον τρόπο έκλεισε και γιορτή μας.